Mis oleks, kui abielluks vaid kahekesi?

May 20, 2021 Weddings, Tips and Tricks

Abiellumine kahekesi ja pikemad fotoretked on järjest populaarsemad


Pruutkleidi värv võib kapis tuhmuda ja ülikond ajaga kitsaks jääda, kuid elu tähtsündmus saab fotograafi abiga igaveseks pildile jäädvustatud. Eestis on palju fotograafe, kel kõigil oma käekiri ja nägemus, kuidas noorpaari tähtsaim eluhetk fotole püüda. Mait Jüriado on üks neist, kes juba üle kümne aasta valdkonnas tegutseb.


Maksim Gorki on öelnud, et suurimaks naudinguks ja kõige ülevamaks rõõmuks elus on tunda end vajalikuna teistele inimestele. Kas olete minuga nõus, et pulmafotograaf just nii tunnebki ja see amet on teie kirg?


Mul on tõesti olnud au teha juba üle kümne aasta tööd, mis on ka minu kirg. Hobist kasvas töö ja seda on isegi raske tööks nimetada klassikalises mõttes, sest kui midagi meeldib, siis on iga päev ju nagu pühapäev. Pildistada inimeste kõige tähtsaimaid hetki nende elus ja kui nad mind selles usaldavad ning see neile hiljem rõõmu valmistab, siis mis saakski kõige nauditavam olla? Ise lapsevanemaks saades hakkasin mälestuste väärtust veelgi enam hindama, sest meil on hindamatu väärtus siin elus – pere. Ja fotograafia aitab neid mälestusi ideaalselt alles hoida ka tulevastele põlvedele. Mul on ideaalne töö, mis kõiki neid väärtusi hoiab.


Enamasti soovitan ma noorpaaridele kahekesi tehtavad pildid enne tseremooniat või laulatust ära teha. Kuidas need tunded ja emotsioonid läbi aparaadi fotograafile tajutavad on?


Kuna kohtun kõigi paaridega juba enne nende pulmapäeva, siis kuulen nende lugusid. Kuigi koostöö võib kesta reaalselt pildistamisega paar tundi, olen tegelikult kõigi nendega juba varem korduvalt rääkinud ja mõtteid vahetanud. Arvan, et see on minu töös väga tähtis. Enne tseremooniat pildistamisega on selline huvitav lugu, et kuigi see võib logistiliselt ja päevaplaaniliselt olla mõistlik, siis parimad pildid tulevad siiski peale tseremooniat. See emotsionaalne laeng on niivõrd suur, mis tuleb oma inimeste lähedusest peale tseremooniat - kallistused, head sõnad ja soovid, see kõik kandub üle ka piltidesse. Sageli toimub peale tseremooniat ka vaimne ning füüsiline vabanemine. Isegi kui pildistan enne tseremooniat põhilise osa paaripilte, siis teen seda kindlasti hiljem ka õhtul. Näiteks päikeseloojangul, kus tantsuseti ajal on hea „ära põgeneda“.

Kui olen abiellujatega koos pika päeva, on neid pildistamishetki palju ja jagan need tavaliselt mitmesse osasse, et valik pärast võimalikult suur oleks. Järjest enam ei piirdu inimesed üksnes tunni-paarise pildistamisega. Mul on olnud pulmapäevi, kus saan paariga veeta terve tseremooniajärgse päeva. Välismaal on ette tulnud lausa neli päeva kestvaid pildistamisi. Mälestus, mis nad pärast kaasa võtavad, on kirjeldamatult võimas terveks eluks.


Paarid arvavad, et piltide õnnestumine sõltub eelkõige neist, kuid tegelikult hoopis fotograafist ja tema kogemusest.

Fotoretkedel saab külastada väga unikaalseid turistivabu paiku. Aasiast Islandile reisinud paariga Islandi suurimal liustikul Vatnajökull. Pulmafotograaf Mait Jüriado

Fotosessioon enne tseremooniat on kahtlemata üks fantaasiarikkamaid ja mängulisemaid episoode terves päevas. Mis on täna parimad pildistamiskohad ja mis nippe kasutate fotosessiooni õnnestumiseks?


Minu töö üks osa on küll pildistamine, aga teine väga tähtis osa kogemus ning usaldus. Minu eelnevate kohtumiste eesmärk on anda paaridele märku, et nad on väga heades kätes, mis neid ees ootab ja nad tunnevad läbi kohtumise, kas mina olen just nende õige fotograaf või mitte. Mul on alati tunne, et need paarid, kes minu juurde jõuvad, ongi just minu paarid ja nii pidigi minema. Eks igale fotograafile on õige paar ja igale paarile on õige fotograaf. Kõik minu paarid muutuvad mulle väga armsaks ja lähedaseks, et ilma neid tundmata oleks mul palju raskem pildistada.

Paarid arvavad, et piltide õnnestumine sõltub eelkõige neist, kuid tegelikult hoopis fotograafist ja tema kogemusest. Kõigist saab võrratuid pilte teha ja seda ka pealtnäha kõige igavamates asukohtades. On hea, kui asukoht peegeldab paari ennast, seega mida aeg edasi, seda rohkem meeldib mulle inimesi nende enda kodus või koduaias pildistada või neile tähendusega paikades, sest sinna koguneb ka hiljem väga-väga palju muid mälestusi.


Teil on teenusena pakkumisel pulmapäeva fotoretk noorpaariga. Millega täpsemalt tegu?


2014. aastal õnnestus mul pildistada kaks päeva ühte inglise paari Islandil, kes seal soovisid vaid kahekesi abielluda ja millest kujunes eneselegi ootamatult tõeline internetihitt. Sellest omakorda kasvas välja mitmepäevased pildistamisretked, mida hakkasin pakkuma oma klientidele üle maailma. Eriti nüüd, kui väga suuri pulmi pidada ei saa, soovivad paarid järjest enam vaid kahekesi abielluda, sest abiellumine või kihlumine on niivõrd eriline ja tähtis elusündmus, et miks mitte teha seda terve päev või mitu päeva.

Välismaa puhul kohtun oma klientidega sageli lennujaamas, kust alustame retke. Olen sageli ka nende autojuht ja reisikorraldaja. Alustame päeva vara, lõpetame hilja, käime koos söömas, peatume öösel samades kohtades, näeme lugematul hulgal võrratuid paiku, saame vihmast märjaks, külmume sõrmeotsteni, näeme vilet ja vatti.


Pikemad pildistamised on olnud neljapäevased, kuni 2500 km pikkusel teel täis tuhandeid pilte ja mälestusi. Neid retki kombineeritakse ka abiellumisega – näiteks üks päev koos traditsioonilisema peresündmusega, teine päev ainult endile. Või kirjutab peigmees, et soovib kusagil rannas oma kaaslanna kätt paluda ja kogu üritus on pruudi jaoks salajane. Või soovitakse lihtsalt minu näol saada kogenud privaatset reisisaatjat koos fotomälestusega.


Ühel aastal sõitis minu juurde Eestisse spetsiaalselt selliseks retkest Singapurist üks seal tuntud meediastaar (seda ma muidugi reisi alguses ei teadnud) ja me rändasime Eestis ringi viis päeva jutti. Ta tahtis näha Eesti ilu ja nii me siis sõitsime Tallinnast Lõuna-Eestisse, Pärnust Saaremaale ja endalegi ootamatult leidsime paiku, kus ka ma ise käinud polnud. Paar aastat hiljem tuli täpselt selle mõttega Eestisse ka tema õde - pildistamise jaoks ja selle kogemuse saamiseks.


Kõik retked on kordumatud ja personaalsed ning üha enam soovivad seda ka meie kohalikud paarid. Eestlased peavad üha enam pulmi ka välismaal, kus esimesel päeval on pere vastuvõtt ja pulmapäev ning kus teiene päev vaid endile, kus toimubki mõnus fotoretk. Selliseid pikemaid fotoretki armastan ma ülekõige, sest see emotsionaalne laeng on pärast tõeliselt võimas nii paarile kui mulle.

Minu kõige esimene pikem mitmepäevane fotoretk aastal 2014, mille järel hakkasid ka teised paarid üle maailma mulle sarnase sooviga kirjutama. Ka Eestist ja Eestis. Pulmafotograaf Mait Jüriado

Teie töötate noorpaaridega üle maailma!


Reisimine on palju odavamaks ja kättesaadavamaks muutunud. Maailm on väike ja Eesti fotograafide tase üks maailma parimaid. Fotograafid lendavad suurima hea meelega kaasa ja igale poole. Paaril on vaja tahet ja mõtet ning ülejäänu eest, sageli ka reisikorralduse eest, hoolitsen juba mina ise.


Mis ajal peaks noorpaar fotograafi poole pöörduma?


Välismaiste paaridega on tavaliselt nii, et nad kirjutavad oma soovist ja sellest, et tahavad Islandil abielluda, kuid kuidas täpselt, nad ei tea. Sealt edasi aitan sageli mina – valin asukoha, teen esialgse plaani. Eesti pulmade puhul saab broneerida igal pulmakorralduslikul etapil olenemata ajast, sest pulmade ajakava ei sõltu väga palju minu tööst ja minu järgi ei pea pulmapäeva sättima. Küll aga on minu ülesanne vaadata ajakava üle, et võtta päevast maksimum, teha pildistamised logistiliselt ja ajaliselt loogilistel ajahetkedel ja suuremate pulmade puhul muid tegevusi mõjutamata. Kui pulmad on väikesed, seda paindlikum saab paar oma päeval olla.


Sageli korraldab pruutpaar vastuvõtu-stiilis pulma. Kuidas Sinu töö siis korraldatud on?


Väike vastuvõtu stiilis pulm võib olla palju väljakutseterohkem, kui suur pulm, aga need meeldivad mulle väga, sest annavad mulle loominguliselt rohkem vabadust just ajalises mõttes. Mida väiksem pulm, seda rohkem on meil aega ringi käimiseks ja pildistamiseks. Seda eriti just pärast tseremooniat. Ja ka enne tseremooniat, sest ettevalmistuse osa on väga tore osa pulmapäevast ja alati saab paariga kahekesi pilte teha.

Pildistamine ei ole mingi jäik tegevus, kus ma paari kindlatesse poosidesse sätin, vaid väga vaba, mõnus ja meeldiv kogemus ka kõige kaamerakartlikematele inimestele. Olen täiesti kindel, et minuga pikemal pildistamisel „vabaneb“ ka kõige kramplikum peig või pruut.

Eestlased Lõuna-Hispaanias abiellumas. Fotosessioon noorpaariga imeilusas turistivabas Genalguacil külakeses. Pulmafotograaf Mait Jüriado

Millised on erinevused vastuvõtustiilis-ja täislahendusega pulmade puhul fotograafi töös?


Iga paar on oma nägu ja iga päev täiesti erinev. Fotograafi seisukohast ei ole tegelikult vahet, kas tehakse suurt või väikest pulma. Minu eesmärk on talletada kõik hetked autentses, loomingulises ja ka dokumentaalses võtmes. Suurim erinevus on aeg, mida nad saavad fotograafile jagada vaid kahekesi.

Minevikus on olnud suuri pulmapäevi, kus olen saanud paariga olude sunnil vaid 15 minutit kahekesi aega n.ö ilupiltideks, aga ma ei ole tundnud, et need seetõttu vähem ilusamad või väärtuslikumad oleksid tulnud, kui aega rohkem oleks olnud. Jah, pikem pildistamisaeg annab loominguks ruumi, kuid pikk pildistamine ei tähenda, et nüüd peab paar „poseerima“ kolm tundi, mis kõlab paari jaoks füüsiliselt päris väljakutsuvalt. Pildistamine pulmapäeval või fotoretkel on ka dokumentalistika ning paari jaoks tavaliselt väga mõnus stressivaba protsess. Kuidas paar end vabalt tundma panna ongi hea fotograafi oskus.


Olen täiesti kindel, et minuga pikemal pildistamisel „vabaneb“ ka kõige kramplikum peig või pruut.

Suvised eesti päikeseloojangud ning loodus pakuvad pulmapäeva lõpus sageli võrratuid võimalusi pildistamiseks. Pulmafotograaf Mait Jüriado

Paaride eelarved on sageli tagasihoidlikud. Mida soovitad pildistamise puhul arvestada?


Asi on ehk prioriteetides. Mõni tahab suurt pidu, mõni head sööki, mõni ilusaimat kleiti, mõni paar tahab ainult kahekesi abielluda. Igale maitsele ja eelarvele on kindlasti kusagil oma tegija olemas. Minu kliendid mainivad sageli, et nende prioriteediks on pildimälestus. Kui aga eelarve on pisike ja fotograafi pikaks ajaks broneerida ei ole võimalik, siis saab alati ka lühemalt pildistada.

Kuigi pikem pildistamine on resultaadi mõistes alati täiuslikum, siis minu juurde on jõudnud pulmapäeval ka paarid, kes broneerivad mind vaid kaheks tunniks ilupiltide võtteks. Eelmisel aastal oli palju pulmi, kus paar käis ametlikuks osaks notaris ning pärast pildistasime vaid kolmekesi. Seda tuleb rohkelt ette ka tänavu.


Kas aitate ka pulmaalbumi koostamisel?


Füüsiline album on fantastiline. Järjest rohkem paare lasevad mul nende päevast personaalse albumi disainida. Osad paarid teevad neist ka koopiad, mis kingitakse näiteks vanematele, vanavanematele. Enamik albumeid on 30x45cm mõõdus, avatuna muljetavaldavad 90cm, mis annab enneolematult vägeva vaatamiskogemuse üle kahe lehe. Album on sisuliselt põlvest-põlve kestev, ühegi liikuva detailita, tugevate paksude lehtedega, lamineeritud, parimatest materjalidest – nagu reliikvia. Tuleb tunnistada, et minu töö kõige nauditavam osa on siis, kui paar esimest korda oma albumit vaatab. Ükski digiekraan ei anna sellist vaatamiskogemust.

Islandi lõunarannikul. Kahepäevane fotoretk Soome paariga. Pulmafotograaf Mait Jüriado

Mis oleks parim lahendus - album, paberfoto või digifoto?


Digifotod on muidugi tähtsad, aga kui paar investeerib oma pulmapäeval mälestuste jäädvustamisse niivõrd palju, siis album või paberpilt on kõige kindlam. On olnud paare, kes raamivad mõne oma pulmapildi kahe meetri laiuselt. Pulmapäevast tuleb palju väga loomingulisi pilte, need on nagu kunstiteosed, mis ehivad kodu.


Füüsiline album on fantastiline. Ükski digiekraan ei anna sellist vaatamiskogemust.

Pikk talvine fotosessioon noorpaariga Viru Rabas. Päev vaid kahekesi. See pilt valiti 2018 a. maailma 50 parima pulmafoto hulka. Pulmafotograaf Mait Jüriado

Kuidas siiski valida fotograafi paljude hulgast?

Minu eesmärk on alati olnud tehniliselt laitmatud, samas väga loomingulised, autentsed ja ainulaadsed pildid, mille üle oleksid uhked ka järgmised põlved. Kogemus, nagu igal alal, on väga oluline ja fotograafi valides võiks sellega arvestada. Eestis on väga palju suurepäraseid fotograafe. Kindlasti tuleb fotograafiga kohtuda kasvõi videokõnes ja kui äratundmine on olemas, siis oletegi õige fotograafi leidnud.