Palju maksavad väga head pulmapildid?

July 29, 2015 Tips and Tricks

Tahan kõigepealt alustada motivatsioonist, miks ma seda artiklit kirjutama hakkasin. Ma väga loodan, et allpool olevad sõnad ja põhjendused ei ole üldse selleks, et pulmafotograafide tööd kiita, justkui fotograafe piisavalt ei väärtustata, hinnata, ega tulevased pruutpaarid justkui ei näe seda, mida meie, fotograafid, teeme. Tegelikkuses on mul oma klientidega väga-väga vedanud ning nad väga hindavad seda kõike, mida ma teen. Pulmafotograafina, aga tegelikult ka lihtsalt fotograafina, oleks mul aastaid tagasi olnud palju lihtsam mõista, mis miski väärt on, kui keegi oleks mulle rohkem toona seletanud, et fotograafid ei olegi tegelikult liigkasuvõtjad ega "lihtsalt klõpsutajad". Ja kui ma vaid aastaid tagasi oleks seda kõike teadnud, oleks mu õde ja mõned sõbrad kindlasti ka palju paremad pulmafotod saanud, millele nad nüüd suure kurbusega tagasi vaatavad, et nad sealt kokku hoidsid.


Aastaid hiljem, ka ise üsna värskelt abiellununa, on mul rõõm, et ma iseenda pulmapiltide üle uhkust tunnen ja seda väärtustan. Ja ehk aitab see artikkel tulevikus vähendada ka neid õnnetuid pruute, kes hommikul mulle helistanud on, et fotograaf ei ole kohale ilmunud, ega võta telefoni vastu. Aga ka vähendada nende hulka, kes oma pulmapiltide koha pealt kokku hoida üritavad ning pärast seetõttu väga kurvad võivad olla.

Kui keegi kuuleb, mis pulmafotograaf pulmas maksab, ütleme, näiteks 1000€, siis päris tavaline arvamus on, et vau, sa oled vist päris rikas, sa teenid tunnis tervelt 100€, sul on vist päris mõnus ja lihtne elu? Oot, peame veidi hoogu. Veel viis aastat tagasi arvasin, et mina ei soovi olla see "elitaarne, "snoob" pulmafotograaf, kes küsib sellist varandust lihtsalt ringi chillides ja klõpsides. Kui ma viis aastat tagasi oma esimesi pulmi pildistasin, tundsin, et 250€-300€ terve päeva eest on väga hea tasu ja kõik, kes sellest rohkem küsivad, on arvatavasti üle makstud. Mida ma aga ei teadnud enne seda, kui sukeldusin jäägitult fotograafiasse ja tahtsin saada väga heaks pildipüüdjaks?


Et väga hea pulmafotograaf, kes küsib 1500€, 2500€, või 15,000€, ongi tegelikult seda raha väärt.


Hea pulmafotograaf ei saagi maksta 600€ terve päev. Loomulikult tekitab see küsimusi, miks on see nii kallis ja neid küsijaid on tegelikult palju, sest kõigil on kaamerad ja kõik oskavad tänapäeval päästikule vajutada.


Niisiis, mis maksavad head pulmafotod?


"Pulmafotograaf ei küsi tasu lihtsalt suvaliselt, nende hinnad paneb paika turg ja nõudlus. Reegel, mida kallim fotograaf, seda parem, peab paika."

On väga palju põhjuseid, miks hea fotograafia maksab seda, mida ta maksab ja alustan võibolla peamistest:


Terve pulmapäev ei ole ühe päeva töö!


Kui sa pulmafotograafi endale palkad, siis tegelikult ei palka sa endale ainult inimest kaameraga. Sa saad mitu-ühes. Ta on eelkõige iseenda tööandja. Üks viimaseid uuringuid näitas, et vaid ehk umbes 8% fotograafi tööajast kulub reaalsele pildistamisele, ülejäänud 92% pilditöötlemisele, kodulehe haldamisele, blogimisele, reklaamile, tootearendusele, kliendisuhtlusele, kirjadele vastamisele, klientidega kokkusaamisele, brändingule jpm. Loomulikult ka eneseharimisele, mis on iseenesest mõistetav.


Võib julgelt öelda, et üks päev reaalset pildistamisaega on kolm-neli päeva tööd. Piltide töötlemisaeg on sellest kõige mahukam. Tavaline täis pulmapäev toob fotograafi jaoks umbes 1500-3000 pilti n.ö musta materjali, mis selekteeritakse, kustutatakse osaliselt, töödeldakse igat pilti eraldi, tehakse võibolla ka must-valge reduktsioon, konverteeritakse lõppformaati ja pannakse pärast USBle klientide jaoks - see kõik võtab keskeltläbi 2x-3x sama palju, kui kulub pildistamisele.


Keskmine pulmapäev on keskmiselt 12 tundi pikk, aga on ka pikemaid. Aeg, mis reaalselt kulub piltide töötlemisele, galerii ettevalmistusele, slideshowde tegemisele ning kirjavahetusele, ei ole väiksem kui 24 tundi reaalset tööaega. Tavaline inimene teeb 8 tundi tööpäevas, seega võib öelda, et fotograafil ühe täispäeva töötlemiseks kulub keskeltläbi 3-4 "tavalist" tööpäeva. Suvekuudel on 40 tunnisest töönädalast saanud märkamatult 80 tundi ja rannaskäik tundub tore illusioon.


"Pulmafotograaf kulutab keskmiselt 8% oma tööajast reaalsele pildistamisele."

Ühe pildi valmimine võib reaalselt aega võtta aga ka terve tunni. Neid pilte võib olla kümneid. Võtame näiteks suure grupipildi. On väga ebatavaline, kui kõigil inimestel samaaegselt silmad lahti on (olgu neid 20 pildil või 100), kellelgi ikka jäävad silmad lahti või sätib õigel hetkel soengut, või vaatab naabrit. Reaalsus on see, et ma võtan 3 väikese aja jooksul tehtud pilti, üks saab n.ö põhipildiks ja teistelt piltidelt võetakse nende inimeste silmad (või terved pead ja kehad), kes pildil kinniste silmadega või kummaliste kehahoiakutega jäänud on. Üks-ühe haaval. Sellest fotograaf klientidele ei räägi, tulemuseks on ideaalne grupipilt, kus kõigil on silmad lahti ja kõik vaatavad kaamerasse. Sama lugu võib olla ka kõigi teiste grupipiltidega, mida väga palju tehakse ja ka kõigi ülejäänud piltidega - kõik tahavad piltidel head välja näha ja seda "sõber kaameraga" kindlasti ei oska. Oma talendi tahumisele ja lihvimisele läheb fotograafil aastaid. Mäletate, päästikule oskab igaüks vajutada, eks?


"Hea pulmafotograafi tunnuseks on suurepärased ajatud fotod, mitte moevooluga kaasas käivad pildid, mis paari aasta pärast "moest välja" lähevad."


Pruutpaar ei maksa ainult aja ees. USA statistika näitel jätab keskmine pulmafotograaf koju umbes 25-35% teenistusest (ja me räägime väga edukatest fotograafidest). Reaalsus on umbes 20-25%. Kõik ülejäänud fotograafi kulud moodustavad tehnika (mida on kotis 15,000€ eest ja mida peab regulaarselt uuendama, et tipus püsida), reklaam, stuudiopind, elektri- ja muud arved, arvuti riistvara ja tarkvara, transport, tööriided, tootearendus, bränding ja muud. Rääkimata tavalisest "lähme käime poes, ostame süüa" vajadustest. Fotograaf on iseenda palgamaksja ja nagu tavalisel inimesel kulub palk ka elulisteks vajadusteks tavapoes.


"Head pulmafotograafid kulutavad turundusele keskmiselt 10% oma teenistusest."


Wow, sa teenid 150€ tunnist? Ütleme, et palkate fotograafi terveks päevaks 2000€ eest, kes on teiega 14 tundi. See tähendab umbes 42 tundi tööd ehk umbes 48€ tunnis ja kui lahutada kõik ülejäänud kulud, mida loetlesin eelnevalt, jääb keskeltläbi fotograafile kätte 25%, ehk umbes 12€/tund. See on muidugi parem, kui burgereid McDonaldsis valmistada, aga ka kaugel toredast 150€ tunnitasust. 12€/tund tähendab, et kui fotograaf peaks endale veel ka palka maksma, saab ta kätte ca 6€/tunnist puhast tulu.

Enda karjääri esimesel kahel aastal pildistasin nagu segane, üliraske oli ellu jääda. Paar aastat on ka tavaliselt umbkaudne aeg, kui paljud loobuvad ja alla annavad.


Iga fotograafi elus tuleb kord punkt, kus lisaks "tore on tasuta pildistada" asemel on vaja ka peret toita. Veelgi enam, et tahta pakkuda väga head fotograafiat, kaovad 500-700€lised täispäeva paketid listist kohe kindlasti - garanteeritult.


Tipptasemel fotograafiat EI OLE võimalik 600€ eest pakkuda.


Kui ma veel viis aastat tagasi arvasin, et minust saab peagi pudrumägedel seilav fotograaf, siis olen nüüd pidanud pettuma. Pealegi, ma ei tea mitte ühtegi rikast fotograafi, ka mitte väga edukate ja kuulsate seas. See on ikka üsna õhinapõhine elu... kutse.


"Hea pulmafotograafi tunnuseks on pikk kogemus."

Teine väga suur põhjus, miks hea pulmafotograafia on kallis, on see, et hea fotograaf ei ole päästikule vajutaja.


Kui ma seda oleks tahtnud, oleksin oma kaamera andnud meie pulmapäeval enda parimale sõbrale, või palunud mõnd algajat fotoentusiasti. Kuid ma ei oleks sellega saanud usaldust, et ta terve päev kohal on ja endast kõik annab.


Lisaks füüsilisele pingutusele, on pulmapäeva jäädvustamine väga suurt vaimset pingutust nõudev sooritus, sest hea pilt vaja lennukat ideed, perfektset teostust ning veel kühvliga hulga kogemust - see on järjepidev vaimutöö! See eristabki head fotograafi keskmisest fotograafist. Amatööri puhul poleks ka kindel, kas ta pulmapäeval üleüldse kohalegi ilmub. Võõra pruudi kõne hommikul minule, kas ma saan nende pulma pildistama tunni aja pärast tulla, sest nende "fotograaf" ei võta toru ja ei ole ilmunud kohale, ei ole mingi haruldus.


Usaldus ja kindlus, et fotograaf on teiega, on parim garantii, mida hea fotograaf teile kindlasti annab. Ta ei saa iial riskida oma nimega, et ta ei ilmu kohale - ta laastaks oma karjääri. Ja kui tegija eksibki, teeb ta kõik endast oleneva, et tehtut korvata. Ta on ka üks vähestest inimestest, kes teiega sel päeval kõige kauem koos viibib.


Hea fotograaf on sõbralik, ta armastab oma tööd jäägitult, ta töötab enda eesmärgi nimel, ta on alati "otsingul", ta on teisse kindlust süstiv, ta teab täpselt, kuidas päev võimalikult stressivabalt pruutpaaril saaks mööda saadetud, tal on igasugused võimalikud tehnilised võimalused, mis lasevad erinevates rasketes olukordades pildistada ja tal on back-up süsteem, et teie pildid ei läheks kunagi kaotsi.


Pole ka haruldane, kui "fotograafist sõber", kelle te tasuta pulma pildistama saite, teie pildid kogemata ära kustutab ja see kõik on kadunud (on juhtumeid, kus fotograaf kaotab ära mitu pulma korraga, kuna salvestas pildid ühele kaardile, ega teinud vahepeal neist koopiaid). Seega hea fotograaf on ka usaldusisik, tugi, moenõustaja, stressimaandaja ja võib kindel olla, et ta ei küsi teilt kunagi "noh, kus te nüüd pilti teha tahaksite, võtke aga poos sisse?" - ta on tõeline professionaal, mis ainult ei peegelda tema piltides, vaid ka kogemuses, mida temaga suheldes saate enne pulmi, pulmas ja pärast pulmapäeva.


"Hea pulmafotograaf võtab täielikult vastutuse pildistamise eest - ta kunagi ei eelda, et pruutpaar teab, kuidas pildil olla. Ta teab, kuidas pildil hea välja näha."

Kolmas ja oluline põhjus, miks fotograaf maksab näiteks 3000€ (välismaal võivad tasud olla veel üks null lisaks), on tema talent. Ta on artist.


Tema talent on viinud tema nõudluse kõrgustesse, sest kvaliteeti hindavad pruutpaarid tunnevad tema piltides ära meistriteosed veel kõigele muule eelnimetatule. Nad on seda väärt, sest tal on energiat, aega ja võimalust pildistada vaid maksimaalselt 25-30 pulma aastas ning pruutpaarid on nõus tema eest tasuma. Alati on võimalus ka rohkem pildistada, aga omast ja teiste kogemusest tean, et nii käib kett kiirelt maha ning tulemus hakkab kannatama. Optimaalne kogus pulmi aastas on ca 25. Nad on andnud väga palju, et nii kaugele jõuda.


Kui keegi teab "odavat ja head" fotograafi, siis tõenäoliselt on tema hind selle artikli lõpuni lugemise ajaks tõusnud juba kahekordseks, sest väärtust hindav klient on nõus talle imelise töö, tema isikuomaduste ja muude asjade eest valmis palju rohkem maksma, sest odav ei saa tähendada väga head. Väga hea fotograafia nõuab meeletuid investeeringuid kõigesse ja see ei ole mitte ainult ka kaamera.


"Pulmafotograafi miinuseks on aeg. Me ei saa kahjuks müüa kvantiteeti, vaid kvaliteeti. Keskmine pulmafotograaf suudab aastas pildistada vaid 25-30 pulma."

Ja neljas, kõige olulisem põhjus, miks hea fotograafia ja pulmafotograafia nii kallis on, sest see on seda väärt!


Paljud ei taha sellest aru saada, või lihtsalt ei saa aru, enne, kui on liiga hilja. Pruutpaarid maksavad sõrmuste, kleitide, söögi, joogi, pulmaauto, ilutulestiku, välipeldikute eest rohkem, kui nad teevad seda fotograafi eest. Te olete ilusad, päev on imeilus, teie armastuse peole tulevad kõik teie kallid pereliikmed ja sõbrad. Teie isad ja sõbrad peavad kõnesid, nii et teil on pisarad silmis. Te panete hulga aega selle alla, et teie avatants oleks ilus, te valisite hoolikalt torte, õmblesite dekoratsioone ja teete kõik, et kõik oleks perfektne. Ja siis see päev on läbi - enamus sellest jääb ainult teie mällu, sest teie pulmafotod olid niivõrd halvad või te hoidsite raha kokku ja ei tellinud fotograafi üldse. See kõik oleks võinud olla jäädvustatud imeilusalt järgnevatele põlvedele, kui oleksite vaid fotograafi rohkem investeerinud. Liiga palju inimesi on mulle öelnud, et nad kahetsevad, et seda ei teinud. Sel põhjusel ongi hea pulmafotograafia väärt igat senti.


Kui tunnete, et ei soovi mitte mingisugust kompromissi teha pulmafotograafi arvelt ning mälestus teie päevast piltide näol on teie prioriteed, siis võibolla olen mina just teie õige pulmafotograaf. Kirjutage mulle julgelt info@mjstudios.com või helistage +3725219880 ning teie pulmapäev saab garanteeritult jäädvustatud kõige kõrgetasemelisemal moel.