Yearly collection 2020

January 2, 2021 Yearly Collection

Kui ma selle aastast aastakollektsiooni looma hakkasin, siis tekitas see esialgu kimbatust. Olen ma nüüd perepildistaja või pulmapildistaja? Pildistan ma portreesid või välismaal pildiseiklusi? Fakt on see, et möödunud aasta on iga inimese jaoks olnud väljakutsuv, kahtlemata kõikidele loomeinimestele, muusikutele, näitlejatele, minu kolleegidest fotograafidele jne. Sel aastal olen kõike ja aktsepteerisin kõike, mis minu teele sattus tingimusteta ja ma olen äärmiselt tänulik selle eest.


Kui eelmistel aastatel olin palju Eestist ära, siis sel aastal oli kaugem koht, kus ma käisin… Hiiumaa. Mõnel kuul oli see ka Viljandi Maxima toidupood või külavahetee meie külas. Kui aasta alguses olin ma hirmul, mis saab, siis sel aastal ma tean, et ma kohtun väga paljude oma praeguste ja uute klientidega. Kui aja nappusel ma pigem ei pildistanud nii palju peresid möödunud aastatel, siis sel aastal see kahtlemata muutub. Sel aastal olen ma väga palju saanud perega koos viibida, nagu igaüks teistki. See võiks sellelgi aastal nii olla. Perepildistamine on taas muutunud väga aktiivseks, sest eks aasta 2020 loksutas paika nii mõnegi väärtuse. Et kõik, mis meie ümber, võib tegelikult kaduda meist sõltumata väga kiiresti. Ja mis meil alles jääb, see põhiline väärtus – pere ja kodu! Kui paljusid kodusid ma sel aastal näinud olen ja olen rõõmustanud koos teistega, et kodus on hea olla ja just nii ongi parim. Võibolla ongi hea, et see aasta selline oli?


Meie perre sündis sellel aastal kolmas tütar. Kui nüüd see võrratu muutus, et varem jagus kaks kahega, siis nüüd kaks kolmega – elu väikeste lastega on ju puhas pillerkaar (v.a kui nad väiksed röövlid on ja sa ahastusest toast teise tuppa jooksed rahunema). Aga elu maal tegelikult nii väga ei muutunudki meie jaoks koroona tõttu. Võibolla oli tunduvalt lihtsam selle suure kiirustamiseta ja sotsiaalse surveta olla edukas. Ka niisama on hea olla! Nagu iga teinegi eestlane, sai tehtud remonti 🙂 Ja me võtsime kanad, millest mu abikaasa nii kaua unistanud oli. Elu käib peaasjalikult laste ümber ja tegelikult oli väga tore ka mitte kusagil käia ja lihtsalt kogu aeg kodus olla. Nii tore oli seda sama rõõmu kuulda ka paljudelt teistelt.


Muutus veel paljut.  Hakkasin õppima videot, lugema rohkem raamatuid, looma uuesti muusikat.  Ma ei ole kindel, kas orav-rattas eelneva elu korral oleks see kõik võimalik olnud. See on huvitav, 2018. a lõpus tajusin, et midagi peab muutuma, on vaja uut võnget ja energiat, et edasi minna. Aasta 2020 andis selleks tegelikult suurepärase võimaluse.


Me kohtume juba sellel aastal.  Tulge pildistama!  Ma ilmselt ei lähe ka sel aastal mitte kuhugi kaugele 🙂 Ja nii ongi täitsa hea.


Alljärgnev galerii pole mingi “best off”. See on tagasihoidlik kokkuvõte, valitud võrdlemisi juhuslikult. Tegelikult oli pilte aastal 2020 kokku ca 75,000, siia jõudis sadakond.


Olge terved!


Ma pole iial varem pildistanud nii palju lapsi, kui sel aastal. Pere väljasõidul minu juurde Viljandimaale.